Hotele z opiniami na HolidayCheck
 
 

Приморско

Местоположение и климатични условия


Приморско е град в югоизточната част на страната, на 52 км южно от Бургас и на 442 км югоизточно от столицата София. Разположен е на носа, вдаден между залива Стамополo и Дяволският залив. Характеризира се с неповторимо съчетание на хълмист и нископланински релеф, разсичан от живописни речни долини и разнообразни брегови форми. Двата просторни плажа, с чисти и фини пясъци, са обградени от живописни дюни, като общата площ на плажовете възлиза на около 1 кв. км. Средната температура през юли е 27С, но често достига 30C - 33С. Слънчевото време е преобладаващо в периода от април до октомври. Продължителността на деня е 13-15 часа, а слънцето е активно 8-11 часа на ден.

Природни забележителности


Пейзажът е разнообразен и живописен - съчетание между гъсти крайбрежни гори, обширни пясъчни плажове и екзотична растителност. За любителите на природни забележителности, на територията на общината се намират известните природни резервати – “Аркутино” и “Ропотамо”, защитени територии като блатата Стамополо и Аркутино, както и пясъчни дюни “Перла”. Резерватът Ропотамо е известен със скалните си феномени “Лъвска глава” и “Змейова къща”, както и че съхранява застрашени животински и растителни видове. В резерват Аркутино може да се насладите на рядко срещаните водни лилии. Интерес представлява и местността Веселите скали - осеяно с големи заоблени камъни място, откъдето се вижда голяма част от река Ропотамо от птичи поглед.

Исторически факти

Беглик Таш
Беглик Таш

През 2003 година, сред склоновете на Маслен нос, отдалечен на 6 км от Приморско, бе открито дълго търсеното светилище на Ранули - един от древните големи черноморски градове - обсерваторията Беглик Таш. Кръгът от огромни камъни, през които в моменти на слънцестоене и равноденствие преминават слънчевите лъчи, образува своеобразен календар. Светилището е съградено през 14 век пр.н.е., като се счита, че е използвано до 4 век сл.н.е. To олицетворява култа на траките към Богинята-Майка, слънцето и митичния тракийски цар Орфей. Според археолози, районът на Приморско е тачен от тракийските племена като Свещена планина. Цялото крайбрежие около Приморско е осеяно с руини на древни и велики градове. Зидовете на най-дълго просъществувалото населено място в района се извисяват на хълма, наречен днес Вълчаново кале. Площта, която обграждат крепостните стени е около 30 дка. Според историците това е един от най-големите градове-крепости в България - средновековен областен център. Много често по брега могат да се намерят изхвърлени от морето парчета от древни съдове. По-късно изграденото на това място градче се е наричало Ченгер, а в последствие Кюприя. Днес това е Приморско.